Puheenjohtajan palsta

Laken syksy 2019

Puheenjohtajan syysterveiset

Laken ensimmäinen kuukausikokous on 9.9., jolloin esiintyy geriatrian dosentti, THLn tutkija Harriet Finne-Soveri kertoen vanhusten hoidosta. Kysymyksiä luultavasti tulee runsaasti, sillä hoitajamitoitus ym. vaikeasti toteutettavat toiveet vaivaavat meitä. Lokakuussa tapaamme legendaarisen kauneuslähettilään Raili Hulkkosen. Tuula on järjestänyt liput kahteen teatteriesitykseen ja muutakin viihdyttävää on tänä syksynä ohjelmassa.

Laken hallitus päätti jakaa kyselykaavakkeen 9.9. kokouksessa jäsenille, jotta saamme toiveita ensi vuoden ohjelmaksi.

Saamme kokoontua vielä lokakuussa kirkon seurakuntasalissa, mutta luultavasti marraskuussa ollaan jo St Jakobsin tiloissa.

Marraskuun kuukausitapaamisessa 11.11. esiintyy veteraanipoliitikko Ben Zyskowicz ja meillä on edessä uuden hallituksen valinta. Ehdottakaa puheenjohtajaa, sihteeriä ja muita virkamiehiä. Ilmoittautukaa hallituksen jäseneksi. Se on antoisa homma.

Tänä syksynä on ollut puheenaiheena ikäsyrjintä. Sitä tavataan työelämässä jo yli 50 vuoden iässä ja meitä vanhoja pidetään usein ”haitallisina, kustannuksia aiheuttavina, tsunamina”.  Me olemme kuitenkin täysvaltaisia yhteiskunnan jäseniä, joilla on paljon tietoa ja osaamista, jota tulisi käyttää hyväksi. Ikäsyrjintää esiintyy monella tavalla esim. HSLn myöntämä seniorilippu julkisiin kulkuneuvoihin, joka myönnetään yli 70- vuotiaille, asettaa aikarajat, milloin lipulla saa matkustaa eli vain klo 9-14 välisenä aikana. Eläkejärjestöt ja Vanhusneuvosto näkevät tässä aikarajassa ikäsyrjintää, sillä monet meistä iäkkäistä haluaisivat matkustaa myös iltaisin seniorilipulla. Eräs nuori poliitikko käyttikin lautakunnan kokouksessa puheenvuoron, että on hyvä, että eläkeläiset ovat poissa liikennevälineistä, kun työssäkäyvät matkustavat. Pidän tätä ikäsyrjintänä.

Astutaan reippaasti syksyyn ja noudatetaan Senioriliiton slogania ” rohkeasti seniori”

Sirpa Asko-Seljavaara pj.